Gastroenterit, yaşlılarda ve bağışıklığı baskılanmış kişilerde şiddetli olabilir.
Uzmanlar, gastrointestinal enfeksiyonların, mide ve bağırsaklar dahil olmak üzere gastrointestinal sistemi etkileyen bir tıbbi durumlar kümesi olduğunu ve en büyük nedenin virüsler, bakteriler, parazitler ve mantarlar olabileceğini söylüyor. Gastroenteritlerin karın ağrısı, bulantı, kusma ve ishal ile kendini gösterdiğini söyleyen Gastroenteroloji Uzmanı Prof. biraz daha ağır ilerleyebilir. Atamer, gastroenteritten korunmak için hijyen koşullarına özellikle dikkat edilmesi gerektiğinin altını çiziyor.
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Aytaç Atamer, son günlerde gündeme gelen gastroenterit hakkında bilgi verdi.
“Gastroenteritlerin en yaygın nedeni viral olanlardır. ”
Aytaç Atamer, mide-bağırsak enfeksiyonlarının, mide ve bağırsaklar dahil olmak üzere mide-bağırsak sistemini etkileyen bir tıbbi durumlar kümesi olduğunu belirterek, “Bunun en büyük nedeni virüsler, bakteriler, parazitler ve mantarlar olabilir. Gastroenteritlerin en yaygın nedeni viral olanlardır. Viral olanlardan en çok çocuklarda rotavirüs enfeksiyonlarına, yetişkinlerde norovirüs enfeksiyonlarına bağlı olabilir. Bunun dışında bakteri olabilir. Nadiren mantarlar da gastroenterite neden olabilir.” söz konusu.
Karın ağrısı, bulantı, kusma ve ishal ile karakterizedir.
Gastroenteritlerin en büyük nedeninin kontamine yiyecek ve sıvı tüketimi olduğuna işaret eden Atamer, “Gastroenterit olan kişilerle yakın temas sonucunda da gastroenterit oluşabiliyor. Gastroenterit durumunda genellikle karın ağrısı, bulantı, kusma ve ishal ile kendini gösterir. Klinik tablo ağır ise halsizlik, yorgunluk, baş dönmesi, kas ağrıları, sıvı kaybına bağlı ateş gibi ek bulgular olabilir. uyardı.
Yaşlılarda ve bağışıklığı baskılanmış kişilerde şiddetli olabilir.
Aytaç Atamer, gastroenteritin genellikle doğal olarak geçebilen bir hastalık olduğunu belirterek, “Sıvı kaybı ne kadar fazlaysa şikayet de o kadar fazladır. 24-48 saat içinde yavaş yavaş gerileyen, kendi kendini sınırlayan bir durumdur. Ancak kişi yaşlıysa, bağışıklık sistemi zayıfsa, aşırı yorgun ve halsizse hastalık biraz daha ağır seyredebilir. Tedavide genel olarak ishal önleyici ilaçlar ve antibiyotikler yer alır ancak en önemlisi klinik durum ağır ise ağızdan yeterli sıvı alınması damardan sıvı tedavisi ile hastalığın semptomlarını azaltabilir. konuştu
Korunmak için hijyen koşullarına uyulmalıdır.
Gastroenteritten korunmak için hijyen koşullarına dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Aytaç Atamer sözlerini şöyle tamamladı:
“Temiz gıda alımına dikkat edilmeli, vücut direncini düşürecek durumlardan kaçınılmalıdır. Aşırı yorgunluk ve dikkatsizlik sonucu hijyen koşullarının yetersiz olduğu durumlarda da ortaya çıkabilmektedir. Özellikle çok seyahat eden, yerlere giden, yediklerine dikkat etmeyen, yorgunluktan zayıflayan kişilerde daha çok görülür. Genellikle hastanede yatışa gerek yoktur ancak çok ilerlemiş vakalarda damarlardan sıvı verilerek ilaçla tedavi edilebilen bir hastalıktır.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı